ALTE OBIECTIVE TURISTICE

Dalai Lama O data pe an du-te undeva unde nu ai mai fost inainte!

Prin imprejurimi puteti vizita si....

Cascada Bigar

Muzeul Portile de Fier

Cascada Bigăr, cu siguranță una dintre cele mai frumoase din România, se află în județul Caraș-Severin, între localitățile Anina și Bozovici, pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, destul de aproape de Orsova. Cascada se afla la câțiva metri de șoseaua DN57B, la punctul numit „Paralela 45“. Este formată de apele cristaline ale izbucului Bigăr, un afluent al Minișului. ce se repede tumultuos la suprafață, la ceva mai mult de 200 m mai în sus de râu. De la „nașterea” sa de sub uriașul zid de stâncă și până la impunătoarea cascadă ce-i poartă numele, izbucul le oferă turiștilor alte zeci de cascade mai mari sau mai mici. Izbucul Bigăr este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apa subteran ce străbate peștera cu același nume din Muntii Aninei. Cascada Bigăr este unică în felul ei tocmai datorită „faldurilor” create de izbucul Bigăr, prin permanenta depunere de calcar, și care atârnă ca niște poale peste apele Minișului.

Hidrocentrala de la Porțile de Fier I este cea mai mare din România, producând 50% din hidroenergia țării. Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I a început să se construiască în timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, mai exact în anul 1964. Lucrările fiind finalizate pe 16 mai 1972, muzeul a fost inaugurat în anul 1976. Zona Defileului Porțile de Fier a fost locuită din cele mai vechi timpuri, cercetările au scos la iveală culturi din paleolitic și din epoca fierului. În expoziția muzeului este ilustrat acest lucru prin obiecte descoperite în urma săpăturilor arheologice, se regăsesc obiecte din ceramică, vase și arme. În epoca romană această zonă a fost intens disputată fiind întărită cu numeroase fortificații. O parte din zona Porțile de Fier a fost disputată și de cele două mari imperii: Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman. În acest sens austriecii au construit fortificația Ada-Kaleh, care a revenit Imperiului Otoman stabilindu-se o comunitate turcească. Până la inundarea acestei insule de lacul de acumulare Porțile de Fier I, populația de pe insulă se ocupa cu turismul. În muzeu sunt câteva imagini cu insula și un interior turcesc cu piese reprezentative populației turcești. Printre alte exponate și panouri informative sunt și informații despre primul așezământ monahal din Țara Românească organizat în jurul mănăstirii Vodița.

Manastirea Sfanta Ana

Catedrala Romano-Catolica

Manastirea Sfanta Ana este asezata pe defileul Dunarii, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din tara noastra. Defileul Dunarii este bogat in semne ale crestinatatii: troite, biserici, manastiri. Manastirea Sfanta Ana este asezata pe coama Dealului Mosului, care domina orasul Orsova. Aceasta manastire are un istoric aparte, fiind ctitorita de catre cunoscutul ziarist interbelic Pamfil Seicaru, care a luptat in zona Orsovei in calitate de tanar sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie in primul Razboi Mondial. Astazi, asezamantul monahal este o manastire de maici cu viata de obste, aflata in Orsova, judetul Mehedinti, si care are drept hram praznicul Sfintei Ana. Ridicarea Manastirii Sfanta Ana a fost precedata, pe la 1935, de taierea prin padure a unui drum de acces pietruit, lung de un kilometru si jumatate, numit Drumul Eroilor, ce urca din centrul vechii Orsove pe Dealul Mosului. Pe parcursul sau, drumul era strajuit de sapte troite si banci de popas sculptate din lemn de stejar masiv, in care erau sapate dedicatii pentru fiecare regiment care a participat la luptele de la Alion, Cerna si Orsova, in perioada august-noiembrie 1916. Troitele s-au deteriorat treptat, disparand prin anii 1960.

Catedrala romano-catolică din Orșova, una dintre cele mai îndrăznețe capodopere arhitecturale ale secolului XX, a fost construită în perioada regimului comunist 1972-1977, după intrarea în exploatare a Hidrocentralei Porțile de Fier I.Aceasta catedrala este opera arhitectului Hans Fackelmann, biserica are forma unui cort, cu un acoperiș în formă de cruce, aceasta reprezentând un lăcaș de cultsi in acelasi timp fiind si o punte de legatura pentru toți credincioșii din Orșova, germani, cehi, români și maghiari. Drumul Crucii realizat de Gabriel Popa, a trezit dispute serioase, acesta pictând și figuri contemporane, cu toate că de-a lungul timpului pictorii bisericești au apelat des la figuri contemporane pentru ilustrarea scenelor biblice. Astfel lânga Pilat din Pont apare Lenin care instigă oamenii împotriva lui Iisus. John Lennon simbolizează bucuria invierii lui Iisus Christos. În 2005 a fost dezvelită placa, referitoare la povestea Coroanei maghiare, ascunsă la Orșova în perioada 1849-1853. În locul găsirii coroanei, în cimitirul de atunci, a și fost ridicată Capela Coroanei, care a dispărut deodată cu realizarea hidrocentralei Porțile de Fier.