PLIMBARE CU SALUPA

Echipa CROAZIERE DUNARE, va invita sa descoperiti unul din cele mai frumoase locuri din tara.
Cu o experienta de peste 5 ani va punem la dispozitie 2 salupe a cate 12 persoane fiecare ce va vor purta intr-o adevarata experienta prin Clisura Dunarii-partea cea mai spectaculoasa unde va puteti bucura sufletul cu peisaje de o frumusete rara si fragmente de istorie a fiecarei atractii turistice explicate de insotitorii nostrii.

Cazanele Mari si Cazanele Mici

Regiunea Cazanelor este în apropierea orașului Orșova, iar denumirea lor este datorata vârtejelor ce se formează la suprafața apei ca urmare a debitului mare pe care Dunărea îl are în aceste porțiuni stâncoase și înguste, iar apa învolburată uneori dă impresia că ar fierbe.

Cazanele Mici și Cazanele Mari reprezintă locul unde Dunărea se îngustează considerabil până la 230 de metri si parcurge cea mai îngustă și mai grandioasă zonă a Defileului Dunării printre Munţii Banatului şi masivele muntoase de pe malul sârbesc. Cazanele Dunării se întind pe o lungime de nouă kilometri.

Tabula lui Traian

Primul punct de oprire este Tabula Traiana. Aceasta se afla pe malul sarbesc, orientata cu fata catre malul romanesc, fiind o placa inscriptionata in limba latina datând de peste 2000 de ani care mentioneaza faptul ca Traian, Imparatul Romanilor, a construit podul pentru trecerea armatei sale in Dacia dislocand roci din munti si folosind barne de lemn. Tabula Traiana are o lungime de 4 metri și înălțime 1,75 si datorita cresterii nivelului Dunarii prin construirea barajului de la Portile de Fier, aceasta a fost acoperita de ape si atunci aceasta placa a fost mutata cu 30 metri mai sus.

Chipul lui Decebal

Una din cele mai impresionante atractii turistice ale croazierei o reprezintă cu siguranta statuia de 55 m inaltime ce infatiseaza Chipul lui Decebal, fiind totodata si cea mai mare sculptura in piatra din Europa. Ideea construirii acestui basorelief aflat pe malul stâncos al Dunării, în golful Mraconia i-a aprtinut omului de afaceri Iosif Constantin Dragan. Lucrarea a fost realizata de 12 sculptori-alpinisti intre 1994-2004 , costand peste 1 milion de dolari. Chipul lui Decebal se afla chiar vis-a-vis de Tabula lui Traian aflata pe malul sarbesc, acel monument fiind ridicat de adversarul regelui dac, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105-106, dar și finalizarea drumului militar roman al lui Traian. Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latina: „DECEBAL REX - DRAGAN FECIT” tradusa prin "Regele Decebal - făcută de Drăgan". Prin modelarea acestui chip în munte, Iosif Constantin Drăgan a dorit să comemoreze, dar să și demonstreze contribuția românilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa că identitatea culturală a românilor poate fi definită în primul rând prin componența sa daco-tracă.

Manastirea Mraconia

Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Manastirea Mraconia a cunoscut toate vitregiile istoriei, incepand de la pustiirea navalitorilor, plata peschesului, stapaniri straine si pana la a fi inghitita de apa.Actuala manastire este ridicata pe locul fostei manastiri Mraconia, ridicata in valea cu acelasi nume. Manastirea initiala a fost ridicata in anul 1523 sub jurisdictia Episcopiei de la Varset de catre dregatorul regiunii de granita a Caransebesului si Lugojului, banul Nicola Garlisteanu. Construirea hidrocentralei de la Portile de Fier I realizata in anul 1967 a facut ca asezamantul sa fie demolat, ruinele sale fiind inundate de apele Dunarii. Manastirea nu a mai primit dreptul de a fi reconstruita in alt loc. Datorita soartei sale, aceasta a ajuns sa fie cunoscuta sub numele "Manastirea de sub ape, Mraconia". Cuvantul "mraconia" inseamna "loc ascuns" sau "apa intunecata".

Pestera Ponicova

Peştera Ponicova este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de baraj. Aici se poate ajunge cu şalupa, parcurgând 500 m pe sub peretele Ciucarului Mare până la gura peşterii. Galeriile sale însumează 1.660 m iar la intrarea în peștera Ponicova, pârâul cu același nume creează niște chei scurte și sălbatice și un pod natural lung de circa 25 m și înalt de 6 - 8 m. Este cea mai importantă peşteră din Defileul Dunării, ea fiind cunoscută şi sub denumirile de Peştera de la Gura Apei sau Peştera Liliecilor, datorită coloniilor de lilieci care trăiesc în Galeria Liliecilor.

Grota Veterani

Peștera Veterani se găsește în masivul Ciucarul Mare, pe malul stâng al Dunării, la cca. 5 m deasupra nivelului apei. Este cunoscută din timpuri străvechi, ca punct strategic pentru daci, romani, austrieci și turci, putând adăposti mulți soldați. Numele peșterii provine de la generalul austriac Veterani. Cercetarile arheologice efectuate in aceasta pestera au arat faptul ca aceasta dateaza din timpuri preistorice fiind considerata si sanctuarul zeului Zamolxe de catre daci, apoi a servit ca salas pentru animale pana la construirea Barajului de la Portile de Fier. Pestera este mijlocie ca si dimensiuni si are o galerie mica de acces, o sala mare de 28m latime, 37m lungime si inalta de aproximativ 20 m. Sala este luminata direct printr-o fereastra, iar intr-o parte a acesteia se regaseste amenajata chiar si o fantana denumita Fantana Turcului.